Nezapomenutelné show, pohoda v lese i svatba na koncertě! Letošní Rockový Slunovrat bořil hranice!

5.6.2018

Dvanáctý dosud největší ročník festivalu Rockový Slunovrat opět potvrdil, že řevnický les skrývá magickou energii, která si podmaní každého, kdo si přijde užít koncerty kapel zvučných jmen nebo jentak polenošit v houpací sítí ve stínu stromů.

Ve dvou dnech do jedinečného areálu, který vznikl v Lesním divadle a jeho okolí a poprvé se rozšířil na přilehlou louku, zavítalo 5000 návštěvníků.

V PÁTEK SE ROZESTOUPILA MRAČNA A NEBE ZAŘÍDILO FENOMENÁLNÍ PRVNÍ FESTIVALOVÝ DEN

V pátek to s počasím těsně před začátkem programu vypadalo všelijak. Pořadatelé museli přípravy finišovat při průtrži mračen, jakou Řevnice dlouho nezažily. Příroda se ale nakonec naštěstí slitovala, pomalu se zaplňující les zalila sluncem a ani holinky nakonec nebyly potřeba. Na Rádio Beat Stage, která vznikla na prknech nejstaršího funkčního amfiteátru v Česku, zahrála jako první britsko-česká heavy-rocková kapela Gate. Pokračovala místní banda Klika, kterou vystřídali jedineční Skywalker a rozproudili kotel fanoušků energickým vystoupením. Timudej stejně jako loni roztančili v lese milovníky elektro-swingu a pobavili originálními texty.

SKYLINE OPĚT V LESE

Když pak na stage vtrhla stálice české elektronické scény Skyline s nezaměnitelnou zpěvačkou Markou Rybin a charismatickým MC Jacobem, dav už doslova šílel. Vystoupení na Rádio Beat Stage se střídala s koncerty na hlavní Březňák Stage, která vyrostla na louce a návštěvníci si tak mohli bez jediné chvilky nudy užívat jednu hudební slast za druhou a zároveň se nemuseli rozhodovat, se kterým z interpretů by si zaskotačili raději. Program ještě za lehkého mrholení na hlavním pódiu odstartovali indie-rockoví I Love You Honey Bunny a následovali Lety Mimo.

OKOUZLUJÍCÍ MIG 21 ROZTANČILI LOUKU

Festivaly protřelí Fast Food Orchestra, kteří na Rockovém Slunovratu zahráli poněkolikáté, už měli slušný kotel roztančených fanoušků a jako vždy předvedli chytlavou, pozitivní energií nabitou show. Tahákem večera pro fanoušky české muziky byli stale jasně zářící hvězdy s okouzlujícím Jirkou Macháčkem v čele, Mig 21. Les neochudili o své největší hity, jako Chci ti říct, Snadné je žít, Kalhotky, Hurá nebo Svoboda a nebylo by divu, kdyby nejednoho hlasitě si prozěpvujícího návštěvníka připravili o hlas.

DUB FX SI DAL KONCERT K SNÍDANI

Třešničkou na dortu pro hudební fajnšmekry byl mistr dubu a beatboxu, Australan Dub FX, který si svými strhujícími vystoupeními podmaňuje tisícové davy po celém světě. Pro řevnický les jakoby se narodil a svými perfektními beaty ještě podtrhl už tak megickou atmosféru. V zákulisí si ještě vzpomněl na jet lag a pobaveně poznamenal, že místo koncertu by si měl spíš dát snídani. Znát na sobě ale nedal ani špetku únavy a bylo vidět, že hudba ho nabíjí snad víc, než spánek. Do ranních hodin se pak o zábavu starali DJs na třech afterparty.

SOBOTNÍ POMALÝ ROZJEZD MOC DLOUHO NEVYDRŽEL

V sobotu se les začal líně probouzet, mezi stromy se povalovali spokojené divoženky a lesní mužíci, pohupovali se v hamakách, vychutnávali si lahodnou kávu a užívali si příjemného stínu chill zón. V jedenáct hodin ospalou náladu rozptýlili Le Pneumatiq na Březňák Stage. Už po prvních tónech bylo jasné, že druhý festivalový den rozhodně unaveným nezůstane. Pilot Season, kteří zahráli místo Pub Animals, se postarali o rozjezd na Rádio Beat Stage. Po nich se v lese rozléhal sametový hlas zpěváka kapely Jay Delver, která vyhrála loňský první ročník soutěže Rockový Slunovrat Léčí. TiNG svou energickou náloží reggae, rapu, hip hopu, rocku a dalších žánrů nenechala klidným snad nikoho, kdo si jejich koncert nenechal ujít.

PIPES AND PINTS A PORTLESS NADCHLI!

Pipes and Pints s novým zpěvákem v čele dokázali, že neztratili nic ze svého punkového kouzla a Vojta Kalina se svými dudy opět neochvějně skákal do davu. Kapela po koncertě vyrazila do lesa a užila si jedinečné chvíle se svými fanoušky.

Při kapele Portless, vzniknuvší ze starých dobrých Support Lesbiens, se lesem rozestoupila nálož emocí a nejedna dojatá fanynka zamačkávala slzy.

ŠÍLENSTVÍ A PSYCHOTRAKTOR NA LOUCE

Jestli byl program na Rádio Beat Stage v sobotu pestrý a našlapaný, pak by se pro line-up na Březňák Stage musela hledat ještě silnější slova. Na první pohled jemné dívky z Sour Bitch rozjely slušnou punkovou show. Discoballs pak s novou sympatickou zpěvačkou, která k nim hlasem zapadá, jakoby s nimi hrála odjakživa, roztančily sice menší, ale o to lépe naladěný kotel.

Skutečná bomba přišla, když na pódium naběhli maďarští Paddy and ahe Rats a hned po nich banda rakouských šílenců s ruskou polkou políbenými songy, Russkaja. Milovníci circle-pit pak propukli v jásot, když zpěvák zahlásil: „We will play a game called PSYCHOTRAKTOR! It´s good for your collectivity feeling! Let´s put the girl on the crocodile in the middle of the place!“ Dívka na nafukovacím krokodýlovi moc dlouho nevydržela a o pár vteřin později její dopravní prostředek nekontrolovaně létat vzduchem nad hlavami do kola běhajících fanoušků.

I letos festival pomohl nemocným cystickou fibrózou, a to druhým ročníkem soutěže kapel Rockový Slunovrat Léčí. Mezi pěti finalisty zvítězila kapela Monna, která mimo jiné vyhrála nahrávání ve studiu Chevalier. Vyhlášení vítězů se ujal hlavní organizátor Adam Langr a zástupci Města Řevnice, starosta Tomáš Smrčka a místostarostka Marie Resslová. Návštěvníci pak na pomoc slaným dětem symbolicky posvítili a o další dojemnou chvilku tak bylo postaráno.

TRIUMFÁLNÍ VÝKON DUBIOZA KOLEKTIV

Kdo se těšil na repete nezapomenutelné show, kterou loni předvedla Dubioza Kolektiv, ten rozhodně nebyl zklamaný. Ba naopak. Bosenská banda ve žlutozeleném přeskočila vysoko nastavenou laťku o několik mil! S fanoušky prozpěvovala „Rockovýýý Slunovrááát,“ dala všechny pecky, které si jejich skalní fanda žádá, a došlo dokonce i na svatbu zamilovaného páru přímo na pódiu před zraky tisíců lidí! Organizátoři se pak s kapelkou a rozjásaným davem stejně jako loni vyfotili a pak už nezbývalo, než si povzdechnout, že už to zase končí a protančit se na afterparty až do rána.

Průtrž mračen, která minuty před pátečním otevřením bran zaskočila pořadatele, tedy nakonec přeci jen napršela štěstí. Doufejme, že i do příštích ročníků!

Zpět na novinky