RS23 je za námi

27.7.2023

Po nástupu covidu na scénu už to vypadalo, že je s kulturou ámen. Zvláště řady hudebních festivalů, kterých u nás bývalo jako hub po dešti, citelně prořídly. Jedním z těch, kteří se musí znovu poprat o svoje místo na výsluní, je (jak příznačné) také Rockový Slunovrat – akce, která měla před pandemií solidně našlápnuto. Covidové restrikce, s nimi spjatý odliv sponzorů a plošné navýšení cen byly aspekty, kvůli kterým nad budoucností Rockového Slunovratu visel delší dobu velký otazník. Vzhledem k tomu, jak příjemný uplynulý víkend byl, byla by velká škoda, kdyby byl poslední.

fotogalerie pátek zde
fotogalerie sobota zde

Páteční program hlavní Gambrinus stage, který začínal krátce před čtvrtou hodinou odpolední, zahájila pražská kapela Jet8. Bouřliváci a zároveň sladcí hoši Hentai Corporation už měli amfiteátr slušně zaplněný. Mezitím na vedlejším pódiu kralovala Gaia Mesiah. Následující N.O.H.A. zaujmula pozici takového předskokana a taneční d’n’b muzika příjemně naladila obecenstvo na vrchol večera.

Sázka na headlinera dne v podobě Dubiozy Kolektiv prostě zase vyšla. Přestože v Řevnicích vystupovali už potřetí, stejně celý amfiteátr patřil jenom jim. Tvorba Dubiozy není žádná velká věda a o hudebním vývoji nemůže být řeč. A proč taky? Je v podstatě jedno, jestli zazněly písničky z nejnovější desky Agrikultura nebo deset let staré věci. Jednoduché melodie, balkánský temperament a velká dávka sympatií, to je to, co s čím Dubioza pracuje a co z ní dělá vlastně ideální festivalovou kapelu.

Sobota se až na výjimky s tvrďáky Cocotte Minute a John Wolfhooker nesla spíše v klidnějším duchu. Na menší stagi bavil Vojtaano. Příjemným žánrovým zpestřením byl také rapper Rest, na kterém bylo vidět, jak byl vřelým přijetím spíše rockovějšího publika mile překvapen.

Zasněnou atmosféru navodil první z vrcholů dne, izraelští Lola Marsh, kteří na festivalu vystoupili poprvé. Komorní amfiteátr jim sluší víc než velká pódia. Nešlo totiž o žádné vypalovačky, ale poctivou, hřejivou muziku, s opravdu příjemným vokálem zpěvačky Yael Shoshany Cohen. Ta si všechny přihlížející brzy omotala kolem prstu a naučila chytlavé popěvky ze svých písní. Nutno podotknout, že kapela byla nebývale sehraná, oproti jiným kapelám opravdu o level výš. A protože nic není dokonalé, kvůli náhlé nemoci zpěváka se program musel obejít bez německých Itchy. Tato zpráva s sebou přinesla velké mrzení, které nakonec přebolelo, když jejich méně známí kamarádi z Green Frog Feet s radostí přijali možnost zahrát si v prime time na větším pódiu. Nejen za odvahu je pak publikum odměnilo skvělou interakcí a bouřlivým aplausem. Kouzlem nechtěného tak bylo postaráno o jeden z nejhezčích momentů celého víkendu.

Rockový Slunovrat není festivalem pro masy. Velikostí nemůže a ani nechce konkurovat akcím pro desetitisíce lidí. Ale díky tomu, v jak útulném prostředí lesa se koná a všudypřítomné takřka rodinné atmosféře, je příjemnou festivalovou alternativou. Nezbývá než držet palce a těšit se na další ročník.

Zpět na novinky